Mag je de korst van kaas opeten? Het antwoord zal velen verbazen



Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Of je de korst van een kaas kunt opeten hangt af van de specifieke soort en het merk. In de meeste gevallen is de korst van kaas volkomen veilig om te eten. Echter, er zijn enkele uitzonderingen die belangrijk zijn om te weten.

Duidelijk verschil tussen zachte en harde kazen

Eerst en vooral, zachte en harde kazen vereisen verschillende benaderingen. Zachte kazen zoals brie en camembert hebben eetbare korsten gemaakt van schimmel.

Deze geven de kaas zijn karakteristieke smaak en textuur. Andere zachte kazen zoals mozzarella of verse geitenkaas hebben ook eetbare korsten vanwege hun relatief eenvoudige productieproces.

Harde kazen zoals Cheddar, Gouda of Parmigiano-Reggiano hebben meestal ook eetbare korsten. Dit is echter, afhankelijk van het productieproces.

Veel harde kazen hebben een natuurlijke, eetbare korst die zich tijdens de rijping ontwikkelt. Helaas kiezen sommige merken ervoor om hun kazen te coaten met een niet-eetbare laag voor bescherming, waarover later meer.

Eetbare korsten, maar daarmee nog niet aangenaam om te eten

In de wereld van blauwe kazen, zoals Gorgonzola of Roquefort, is de korst vaak heel verschillend van de rest van de kaas. In veel gevallen kan de korst scherp en onaangenaam smaken. Hoewel technisch eetbaar, prefereren de meeste mensen het om deze korsten niet te consumeren.

Kazen die niet eetbare korsten hebben

Dan zijn er de kazen met gewaxte of niet-eetbare korsten. Dit zijn kazen bekende kazen zoals sommige Gouda- of Edam-kazen die in heldere was zijn verpakt. Hoewel de was niet giftig is, is het ook niet bestemd voor consumptie en moet deze worden verwijderd voor het eten.

Kazen die in schors worden gerijpt, zoals de Spaanse Cabrales, hebben niet-eetbare korsten. Hoewel de schors bijdraagt tot de ontwikkeling van de kaas, mag deze niet worden gegeten. Hetzelfde geldt voor kazen die in doek zijn verpakt, zoals traditionele Cheddar.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn of de korst van een specifieke kaas kan worden gegeten of niet vandaar is het raadzaam om altijd het etiket op de kaasverpakking te controleren. 



Source link

Post a Comment

أحدث أقدم